• 1_MG_5065-175px262.jpg
  • 2_MG_4753-175px262.jpg
  • 3_MG_4508-175px262.jpg
  • 4_MG_4967-175px262.jpg

 

DRUŽINA MAVRETIČ

Kamenica 6

8330 Metlika

Slovenija

 

info@mavretic.si

 

+386 41 668 965

+386 41 779 273

+386 41 372 885

SAUVIGNON ICEWINE
Letnik 2011
Sladko
Vsebina: 0.375 l
Stopnja alkohola: 11.0 %
Temp. serviranja: 10 °C

Vonj
Medeni toni, suho sadje.
Videz
Zlato rumene barve.
Okus
Bogato vino, dolg pookus.

Opis
Vrhunski letnik, naravne danosti v vinogradu so ponudile fino mesanico suhega sadja, medu, rozin, kandirano sadje in marelic, ki se prepleta z izjemno finimi odtenki lipovine. Kljub letniku ostaja izrazito. Kislina mu ohranja svezino. Zelo sladek, a ne osladen, tekstura je svilena, toda cvrsta, mehko a polno in bogato vino. Harmonicna in zelo lepo uravnotezena perfekcija. Z besedami je tezko opisati njegovo velicino. Namenjen za ljubitelje. Zelo tezko je pridelat tako visoko kvaliteto. Izjemeno dober letnik. Dobitnik veliko zlatih medalj, med njimi

New York 2014 Double Gold 98 tock
Decanter 2015 Gold Medal

 

SAUVIGNON SJI
Letnik 2006
Predikatno, sladko
Sorta: Sauvignon, suhi jagodni izbor
Zorenje: inox sod
Vsebina: 0.5 l
Stopnja alkohola: 10.5 %
Temp. serviranja: 12 °C

Vonj
Tropski sadeži, med, karamel.
Videz
Zlato rumena.
Okus
Zaokroženo, polno in bogato vino.

Opis
Sauvignon je hvaležna aromatična sorta. Trta je zasajena na zahtevni mikrolokaciji, na 370m nadmorske višine, krošnja trte je dvignjena na višini 60cm, toplota, ki se je akumulirala v zemlji skozi dan, greje
grozdje še dolgo v noč, kar še dodatno omogoča pridobivanje visokih sladkorjev. Sauvignon zadrži svojo sortno cvetico kljub poznejši trgatvi. Zaokroženost pridobiva z leti. Grozdne jagode so temu letniku dodale še posebno aromo, saj so bile še posebej dobro obsijane s soncem. V vinu najdemo vonje tropskih sadežev, medenih tonov, do karamela. Primerno tudi za darilo, lahko ga visoko staramo, tudi nad 20 let.

TRAMINEC SJI
Letnik 2008
Predikatno, sladko
Sorta: Traminec, suhi jagodni izbor
Zorenje: inox sod
Vsebina: 0.5 l
Stopnja alkohola: 10.5 %
Temp. serviranja: 12 °C

Vonj
Vrtnica, ki se spreminja v medenaste tone.
Videz
Zlato cekinasto rumeni toni.
Okus
Z izrazitimi tanini deluje pikantno.

Opis
Pri tako visokih predikatih je program prešanja prilagojen. Čas stiskanja je vsaj enkrat daljši od rahljanja. Potrebni so nizki pritiski, s katerimi dobimo čim boljši izplen. Fermentacija je zelo pomembna zaradi visokih sladkorjev. Malo vlage, kisline nižje do povprečne. Kvasovke, ki fermentirajo pod temi pogoji nimajo dolge življenske dobe, zato smo uporabili posebne in zelo kvalitetne.
Sposobnost in izkušnje kletarja so na prvem mestu. Traminec svojo sortno značilnost vrtnice spreminja v medenaste tone. Bolj se oddaljujemo od redne trgatve, bolj se od vrtnice spreminja v med. Je bogat predikat, ki poleg sebe potrebuje resno sladico. Lepo se poda k čokoladnemu sufleju, jabolčni piti s cimetom, vanilijevi kremi.

RUMENI MUŠKAT SJI
Letnik 2007
Predikatno, sladko
Sorta: Rumeni muškat, suhi jagodni izbor
Zorenje: inox sod
Vsebina: 0.5 l
Stopnja alkohola: 11 %
Temp. serviranja: 12 °C

Vonj
Od cvetličnih tonov do suhih fig.
Videz
Zlato rumena.
Okus
Bogat, zelo poseben.

Opis
Če si kje zaželimo celo paleto vonjev in okusov, potem je Rumeni muškat naša sorta. Bolj se oddaljujemo od redne trgatve bolj vonji prehajajo od cvetličnih tonov, preko mandlja, do suhe fige.
Je sorta, ki smo se ji v času trgatve morali še posebej posvetiti. 3x smo pred trgatvijo obirali grozdje, pustili smo samo najlepše in najbolj zdrave grozde. Dočakala je par zmrzali in pozno zimsko trgatev, da nam je uspela takšna kvaliteta.
Ta Rumeni muškat je pravo damsko vino.

LAŠKI RIZLING SJI
Letnik 2009
Predikatno, sladko
Sorta: Laški rizling, suhi jagodni izbor
Zorenje: inox sod
Vsebina: 0.5 l
Stopnja alkohola: 9.5 %
Temp. serviranja: 12 °C

Vonj
Izražena intenzivna cvetica dozorenega sadja.
Videz
Nižje rumeni toni.
Okus
Bogat, harmoničen, dolg pookus.

Opis
Laški rizling je najbolj hvaležna sorta,
saj nam dopušča od rednih trgatev, poznih, izborov, jagodnih izborov do suhih jagodnih izborov, tudi ledeno vino.
Grozd Laškega rizlinga je čvrst, zdrav, dovoljuje v pozni jeseni in sredi zime dober pretok sokov med jagodo in trto.
Ta letnik je ponudil veliko sonca, jesen je bila suha in vetrovna, prisotni sta bili tudi mraz in burja, vse to je prispevalo k kvaliteti suhega jagodnega izbora.

KERNER SJI
Letnik 2006
Predikatno, sladko
Sorta: Kerner, suhi jagodni izbor
Zorenje: inox sod
Vsebina: 0.5 l
Stopnja alkohola: 13 %
Temp. serviranja: 12 °C

Vonj
Intenzivno izražena cvetica.
Videz
Srednje do višje rumena.
Okus
Bogato in harmonično vino.

Opis
Kerner je značilen, da dosega visoke sladkorje. Da nam je uspelo doseči tako visok predikat, se lahko zahvalimo primerni letini.
Grozdje Kernerja zelo hitro dozoreva, peclji se sušijo in so tanki kot lasje in hitro odpadejo od trte. Zato smo še posebej ponosni, ko pridelamo suhi jagodni izbor. V njem najdemo medenaste tone, sortno značilnost potrjuje karakter kernerja.

Z zorenjem mu pada kislina, je zelo harmoničen, takšnega pridelamo redko.

SAUVIGNON
Letnik 2009
Belo, suho
Sorta: Sauvignon
Zorenj: inox sod
Vsebina: 0.75 l
Stopnja alkohola: 13 %
Temp. serviranja: 12 °C

Vonj
Sveža paprika, kopriva do suhe paprike.
Videz
Nižja rumena.
Okus
Ekstraktno.

Opis
Sauvignon je sorta, pri kateri je nujno zadeti njegovo zrelost. Pomembno je ugotoviti ne samo dan trgatve, celo ura je pomembna. Hvaležno za stiskanje, saj ima dober izplen. Tudi prijazna sorta za kletarjenje. Je bogato ekstraktno vino. S svojo zrelostjo pridobiva suho papriko. Eno leto zoreno v inox in eno leto v lesenem sodu.

RUMENI MUŠKAT
Letnik 2009
Belo, suho
Sorta: Rumeni muškat
Zorenje: inox sod
Vsebina: 0.75 l
Stopnja alkohola: 12.5 %
Temp. serviranja: 12-14 °C

Vonj
Sadni in cvetlični toni.
Videz
Cekinasto rumena.
Okus
Sveže, pa vendar bogato z dolgim pookusom.

Opis
Pridelati suhi rumeni muškat je za našo klet privilegij. Aroma in ekstrakti zaokrožujejo njegovo telo. Zorenje te sorte je podaljšano v primerjavi z ostalimi sortami. Zaradi višje kisline deluje sveže, zato tudi bolj pitno. Vino je bogato s tanini. Ker je suho, je morda manj damsko, zagotovo pa je aristokratsko. Zoreno v lesenem sodu in zadnje leto v inox.

ZELENI SILVANEC 
Letnik 2009
Belo, suho
Sorta: Zeleni silvanec
Zorenje: inox sod
Vsebina: 0.75 l
Stopnja alkohola: 12.5 %
Temp. serviranja: 10-12 °C

Vonj
Značilna sortna cvetica svežega sena,
zelo prodorno.
Videz
Svetlo rumena z izrazitim odtenkom zelene.
Okus
Sveže, pitno.

Opis
Zeleni silvanec je zelo prijazen za pivca, vendar zelo muhast za kletarjenje. Sorta je zelo bogata z beljakovinami, zahteva prešanje pod nizkimi pritiski, dalj časa, ker je masovnica. Zahteva strogo vrenje pod nizko temperaturo, da dobi značilno sortno cvetico. Dobro se reže z ostalimi vini. Ima nižjo kislino, tudi v sodu hitro dozoreva in tudi tukaj ne prenese nihajočih temperatur. Dozoreno v inox.

CHARDONNAY
Letnik 2009
Belo, suho
Sorta: Chardonnay
Zorenje: inox sod
Vsebina: 0.75 l
Stopnja alkohola: 13.5 %
Temp. serviranja: 10-12 °C

Vonj
Zrela breskev.
Videz
Nežna rumena.
Okus
Ekstraktno, polnega okusa.

Opis
Chardonnay je hvaležna sorta, s katero je možno pridelati od suhega do zelo sladkega vina. Temu veliko pripomore lega in zemlja ter radodarno belokranjsko sonce. Je suho vino z višjo stopnjo alkohola, zaradi česar je tudi bolj stabilno. Najprej je bilo dozorevano v lesenem sodu, ker zahteva več kisika in zraka.
To pripomore, da doseže svojo sortno značilnost zrele breskve. Pol leta pa je bilo dozorevano tudi v inox.

MODRA FRANKINJA
Letnik 2007
Rdeče, suho
Zorenje: les, barik
Vsebina: 0.75 l
Stopnja alkohola: 14.5 %
Temp. serviranja: 18 °C

Vonj
Gozdni sadeži, borovnica, malina, vanilija.
Videz
Intenzivno rdeča, vijolična.
Okus
Izrazit, bogat, dolg

Opis
Modra frankinja je bogata s tanini, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje. Zrelost letnika daje arome gozdnih sadežev, predvsem borovnic in malin, z daljšim staranjem pa pridobiva tone vanilije. Vrenje je potekalo pri visoki temperaturi nad 28 stopinj v zaprtem sistemu, povrelo 70%, nadaljnih 30% vrenja pa še v sodu.
Obvezno jo zorimo v lesenem sodu, ne prevelikega volumna. Ohranjali smo konstantno temperaturo in vlago, omogočali dostop dovolj zraka in kisika, brez katerega ne gre pri modri frankinji.
Tanini so potrebovali dalj časa, da se zmehčajo, saj mlada je bila agresivna in kosmata. Tudi barva potrebuje zrak, zato smo jo pretakali v sončnem vremenu, preko zraka, da je zasijala še intenzivneje. Primerna za staranje.

PORTUGALKA
Letnik 2011
Rdeče, suho
Sorta: Portugalka
Zorenje: inox sod
Vsebina: 0.75 l
Stopnja alkohola: 11.4 %
Temp. serviranja: 16-18 °C

Vonj
Češnje, višnje, maline.
Videz
Rubinasto rdeča.
Okus
Sveže, pitno.

Opis
Portugalka je mlado vino. Hitro dozori, je sveže in pitno. Prvi kozarec deluje, kot da smo spili osvežilno pijačo, drugi ali tretji pa nam da vedeti, da pijemo resno vino. Doseže nižji alkohol v primerjavi z rdečimi vini. Trta portugalke je na stari podlagi in je edina, ki nam s pomočjo jagodne kožice in peclja pove kdaj je zrela. Zanjo ni potrebno strokovno ugotavljanje s pomočjo merjenja višine sladkorja in kisline, trta sama pokaže. Vino primerno, da se spije v nekaj mesecih. Sproti jo polnimo v steklenice.